duminică, 28 octombrie 2012

Programul NACD de dezvoltare neuromotorie

Am inceput de trei saptamani acest program. Ce m-a determinat sa ne inscriem, a fost convingerea molipsitoare a fondatorului NACD, Bob Doman ca fiecare copil are un imens potential de dezvoltare. El spune ca majoritatea copiilor sunt perfect capabili de a functiona normal. Neputinta lor de a face lucruri este reflexia lipsei noastre de cunoastere a informatiei specifice pe care trebuie sa i-o dam. Dupa evaluarea pe care i-a facut-o Bob Doman, Raisei i-au fost stabilite activitati cu o anumita frecventa, intensitate si durata prin care stimularea este specifica zonelor sale de retard si nivelului de dezvoltare la care se afla. In total avem 31 de exercitii pe care le repetam de 4 sau de 8 ori pe zi cu o durata de 1, 2 sau 3 minute fiecare iar programul complet dureaza cam 6 ore.  La aceste 6 ore, mai adaugam 3 de terapie ABR si de aici lipsa mea de timp pentru a detalia acum exercitiile din acest program. Am pregatit insa un videoclip cu o mica parte din activitatile zilnice ale Raisei:



Am obligatia sa mentionez ca aceste activitati stabilite pentru Raisa, nu trebuie facute de parinti fara recomandarea unui specialist. Programul este individualizat si este necesara o evaluare pentru a se stabili activitatile de care are nevoie fiecare copil.

Despre programul NACD a relatat Raluca aici unde a si dat exemple de exercitii si activitati. Mai bine decat ea, nu consider ca pot relata despre acest program, asa ca va invit sa accesati informatiile si link-urile de pe blog-ul ei.
Georgiana a explicat care sunt pasii ce trebuie urmati pentru a intra in programul de recuperare condus de Bob Doman, aici.
Un grup destinat persoanelor inscrise in NACD si celor interesate, se gaseste aici.
Ce pot spune eu dupa trei saptamani de program intensiv cu Raisa este ca, desi epuizant, el merita tot efortul si toate sacrificiile. Dupa prima saptamana de program, Raisa incepea sa focalizeze mai bine obiectele cu privirea si statea mai bine in sezut. 

Dupa a doua saptamana, manifesta din ce in ce mai mult interes in vizionarea filmuletelor educative ( deocamdata suntem fane Baby Einstein ) iar intr-una din zile a reusit performanta de a se rostogoli singura pe burtica si apoi pe spate ( o dubla rostogolire record! care ma face extrem de mandra si fericita ). Ma rog ca saptamanile de program intensiv ce vor urma sa aduca la fel de multe schimbari notabile. Mai putin de o luna de zile ne desparte de interventia de miofibrotomie subcutanata de la Chisinau la care Raisa este programata iar emotiile ne ajung din urma.
Ne gandim la toti prietenii nostri si la toti cei ce ne-au intins o mana de ajutor si va multumim din nou! Faceti parte din viata Raisei si ne consideram binecuvantati ca va avem alaturi!







7 comentarii::

Adaug aici comentariul lui Boge (unul din cei mai buni kinetoterapeuti cu care Raisa a avut norocul sa faca terapie ):
"exercitiul cu leganatul cu patura mi se pare unul foarte bun pentru ca are ca scop de a imbunatati reactiile de redresare sau echilibru ale corpulu(de fiecare data cand corpul simte ca este tras de gravitatie , musculatura intregului corp inregistreaza modificari de tonus)acestea fiind cele mai importante reflexe pentru realizarea posturii si pentru mentinerea centrului de greutate al corpului. in cazul ei e bine sa fie stimulate sau imbunatatite aceste reflexe nu numai din pozitia decubit dorsal ci si din pozitia pe burta, din sezut (balansandu-i trunchiul inainte si lateral)si din patrupedie. este f important sa-i faci si exercitii care sa-i stimuleze reflexul de aparare sau de"pregatire pentru saritura"care este esential pentru statul in fundulet independent..si numai datorita acestui reflex se poate ridica in patru labe.. o tii de picioare si o apleci brusc inainte sau o iei in brate si din decubit ventral(pe burta) o legani inainte deasupra patului sau mesei.ca idee : cu cat mai repede vor aparea aceste reflexe in viata copilului cu atat mai rapida va fi si recuperarea.de asemenea sunt reflexe care persista mai mult decat ar trebui si datorita carora nu isi pot tine bine capul sau nu se pot rostogolii singuri ,pe baza acestor reflexe e pusa diagnosticarea,deci totul este legat de reflexe... am citit ca ai spus ca s-a rostogolit deja singurica ,asta este un semn ca aceste reflexe care persista sunt in cale de disparitie si acum asteptam sa apara celelalte care sunt in intarziere si care o vor ajuta pe viitor... pup ptr Raisa

draga Cati, de-abea acum reusesc sa citesc postarile tale, am fost plecata cu Rares la 1 Mai si de o luna nu am mai intrat pe blogul vostru. din pacate nu am reusit sa iti trimit nici contractul, dar imediat ce ajung la zi cu treaba la birou o sa il trimit prin posta. ma bucur foarte mult pentru vestile bune pe care ni le dai despre Raisa si sper din tot sufletul ca progresele ei sa fie din ce in ce mai mari si mai dese. aveti grija de voi si spor la treaba :). diana

fetelor ma bucur sa va vad pline de incredere! raisa pare f schimbata!spor la exercitii si Doamne ajuta sa aveti cat mai multe rezultate

Diana multumim! Oricand poti trimite contractul, il returnam completat:)
Sper ca a fost bine la 1 Mai si ca lui Rares cel zambaret i-a priit internarea.
Eu simt ca sunt pe drumul cel bun cu terapiile si ma bucur tare ca l-am gasit! Am foarte mari sperante ca in ritmul acesta ne apropiem de realizari frumoase.
S-auzim de bine! Va pupam

Si eu vad mici schimbari la Raisa in ultima vreme si ma bucur sa aflu ca nu mi se pare. Andreea ce mai face frumoasa Aby?
Va imbratisez fete dragi!

Buna ziua,
Imi puteti spune daca Raisa mai este inca in programul NACD si cum a mai evoluat? Doresc sa o inscriu si eu in acest program pe fetita mea de 1an si jumatate diagnosticata cu sindrom Joubert dar ma intereseaza si rezultatele pe termen mai lung. Multumesc si sanatate multa!

Buna Catalina,
Raisa nu mai este in programul NACD, a urmat timp de 10 luni acest program. L-am oprit in principal pentru ca stimularea fizica solicita in exces incheieturile ei si nu am vrut sa riscam o dislocare ea avand deja luxatia de sold.
Urmam cu rezultate frumoase pe dezvoltare fizica, programul ABR din octombrie 2012. Va pot da detalii daca sunteti interesati si de aceasta optiune.
Cunosc o singura fetita care a urmat un timp indelungat programul NACD si cu rezultate frumoase, poate ai citit deja blogul ei, www.farasastieingeri.wordpress.com
Sper sa gasiti raspunsuri si sa va ajute Dumnezeu spre cea mai potrivita terapie!
Multa sanatate!
Pupici cu drag,
Cati si Raisa

Trimiteți un comentariu

Multumim pentru cuvintele, sfaturile si gandurile bune!